Stortings- og sametingsvalget 2025

  • Du kan forhåndsstemme fra 11. august til og med 5. september
  • Hvis du ikke kan stemme i forhåndsstemmeperioden eller på valgdagen kan du få avgitt tidligstemme fra 1. juli - 8. august. Du må da ta kontakt med kommunen for å gjøre avtale om dette. 
  • Husk å ta med deg gyldig legitimasjon (pass, førerkort eller bankkort med bilde)

Du kan fritt bestemme om du ønsker å avgi forhåndsstemme eller stemme på valgdagen.
Har du avgitt en forhåndsstemme, er det denne som gjelder.

Hvor kan du tidligstemme?

Du kan få avgi tidligstemme på kommunehuset v/Servicesenteret i 1. etasje i perioden 1. juli til 8. august.

Du må ta kontakt og avtal tid for å få avgitt forhåndsstemme. Kontakt oss på postmottak@overhalla.kommune.no, eller ring valgansvarlige på telefon 97660648 (Torunn Grønnesby) eller 41536534 (Guri Kjelbergnes).
 

Hvor kan du forhåndsstemme?

Forhåndsstemmegivning skjer på kommunehuset v/Servicesenteret i 1. etasje, alle hverdager, mandag-fredag fra kl. 08.30 – 15.00 i perioden 11. august til 5. september.
 

Det vil bli anledning til å forhåndsstemme på kveldstid, frem til kl. 19.00.

I forhåndsstemmeperioden kan alle velgere stemme ved alle tilgjengelige valglokaler i hele landet. Det betyr at selv om du er hjemmehørende i Overhalla kommune, så kan du avgi din stemme i hvilken som helst annen kommune. Dette er ikke mulig hvis du skal stemme på selve valgdagen. Vær obs på at andre kommuner ikke har valglisten fra ditt fylke, men du får stemt på parti ved å benytte en generell stemmeseddel som har partier som stiller liste til valgene.

Hvis du forhåndsstemmer i en annen kommune enn der du er innført i manntallet, må du gjøre dette så tidlig at stemmen din kan nå fram til din kommune innen 9. september kl. 17.00.
Under forhåndsstemmeperioden sender vi stemmeseddelen til hjemkommunen din, slik at den blir registrert på riktig sted.

ASSISTANSE - fremgangsmåten ved stemmegivningen

Ta kontakt med en valgmedarbeider dersom du har spørsmål eller trenger veiledning når du skal stemme. Valgmedarbeidere har taushetsplikt.

Hvis du på grunn av psykisk eller fysisk funksjonsnedsettelse ikke kan stemme alene, har du rett på hjelp. Du kan få hjelp til å stemme av en valgmedarbeider, eller en annen person som du selv peker ut.

Hvis du av helsemessige årsaker trenger å få avgitt stemme hjemme, kan vi ordne dette. 

Ta kontakt med valgansvarlige på telefon 97660648 (Torunn Grønnesby) eller 41536534 (Guri Kjelbergnes) eller send e-post til: postmottak@overhalla.kommune.no.
Frist:  torsdag 4. september innen kl. 12.00

Du kan stemme her:

  • Fridtun forsamlingshus for Ranem/Skogmo krets *)
  • Øysletta grendehus for Øysletta krets
  • Hunn skole (hall) for Skage krets

*) Renovering/ombygging av Gimle blir ikke ferdig til valgdagen. Fridtun er valgt som stemmelokale for krets Ranem/Skogmo nå i 2025.

I infomasjonskriv fra valgdirektoratet står det hvilken stemmekrets du hører til, men vi gjør oppmerksom på at kommunen benytter elektronisk manntall. Dette medfører at du kan stemme i hvilken som helst krets du ønsker. 

Hvordan stemmer jeg?

  1. Du møter opp på valglokalet og blir vist frem til stemmeavlukke der alle stemmesedler for valget er tilgjengelig
  2. Når du har funnet din stemmeseddel  bretter du seddelen slik at stempelsiden vender ut
  3. Gå til registreringsbordet, du blir registrert, seddel blir stemplet og du legger denne i valgurnen

Åpningstid: Alle valglokaler er åpen mellom kl. 13.00 - 20.00.
Husk legitimasjon!

ASSISTANSE - fremgangsmåten ved stemmegivningen

Hvis du på grunn av psykisk eller fysisk funksjonsnedsettelse ikke kan stemme alene, kan du etter eget ønske få hjelp av en stemmemottaker eller en annen person som du selv peker ut.
En stemmemottaker eller hjelper har taushetsplikt. 

Når du skal avgi sin stemme, må du ha med legitimasjon. Det er ikke nok å oppgi navn og fødselsdato.

Krav til legitimasjon

  • For å avgi en stemme på valgdagen må du ha med legitimasjon. 
  • Det er ikke nok å oppgi navn og fødselsdato.
  • Eksempler på legitimasjon er pass, førerkort og bankkort med bilde. Det er også mulig å benytte andre former for legitimasjon, men minstekravet er at det må inneholde navn, fødselsdato og bilde.

Så lenge legitimasjonen viser at velgeren er den vedkommende utgir seg for å være, anses det som godt nok. Dette gjelder også selv om legitimasjon eventuelt har gått ut på dato.

Manntallet er en liste over alle personer som har stemmerett ved valg i Norge. Det er ikke nødvendig å registrere eller på noen måte melde seg inn i manntallet – alle som har stemmerett er manntallsført.

Hvor du er manntallsført og har stemmerett, er avhengig av i hvilken kommune du er folkeregisteret som bosatt i per 30. juni hvert valgår.

Har du stemmerett?

For å kunne stemme ved kommunestyre- og fylkestingsvalg må du

  • Du må være fylt 18 år innen 31. desember 2025
  • Du må være registrert bosatt i kommunen innen 30. juni 2025
  • Du må være Norsk statsborger, eller er statsborger i et annet nordisk land og er blitt folkeregisterført som bosatt i Norge senest 30. juni i valgåret, eller du er statsborger i annet land men har bodd sammenhengende i Norge siden 8. september 2023.
  • Du må være registrert i valgmanntallet. (Dette oppdateres etter folkeregisteret pr. 30. juni i valgåret)

Manntallet er med på å sikre korrekt valg

Ved stemmegivningen blir legitimasjon din sjekket opp mot manntallet for å bekrefte at du har stemmerett. Du blir krysset i manntallet før du får legge stemmeseddelen i urnen. Når du er krysset av i manntallet kan du ikke ombestemme deg og stemme om igjen.

Hva om du bor i utlandet?

Norske statsborgere med stemmerett som er bosatt i utlandet er som hovedregel innført i manntallet. Et unntak finnes imidlertid dersom du har bodd i utlandet i mer enn ti år. I dette tilfelle vil du bli innført i manntallet i den kommunen du sist var registrert som bosatt når du stemmer.

Tidligere måtte velgerne søke om innføring, men fra 2025 er det tilstrekkelig at de har stemt.

Alle som har stemmerett i Norge skal få tilsendt informasjon fra Valgdirektoratet. Her får du en bekreftelse på at du har stemmerett. Der står det også hvor og når du kan stemme på valgdagen, og annen relevant informasjon.

MERK: Tidligere ble det sendt ut valgkort med strekkode til alle velgere. Denne ordningen er avviklet. Fra og med stortingsvalget 2025 sendes det ikke valgkort til velgerne. Du trenger kun å ta med legitimasjon for å stemme.

Informasjonen sendes til din digitale postkasse eller Altinn. Har du reservert deg mot digital kommunikasjon med det offentlige, eller ikke har benyttet ID-porten på 18 måneder, får du tilsendt informasonen på papir.

Ta kontakt med en valgansvarlig om du ikke har fått informasjonen, eller er usikker på om du har stemmerett.

 

 

Sametingsvalget avholdes samtidig med stortingsvalget. Valgdagen er fastsatt til mandag 8. september 2025.

I Overhalla holdes det kun forhåndsstemming til sametingsvalget. Det skjer i samme periode som til stortingsvalget, 11.8.-5.9.2025, på kommunehuset 1, etasje.

Stemmegivninger blir sendt til opptellingskontoret i Steinkjer.

Sametingets valgmanntall:

Sametingets valgmanntall skal legges ut til gjennomsyn, jfr. forskrift om valg til Sametinget § 8 Lenke til et annet nettsted.. Det er anledning til å kreve retting av valgmanntallet, jfr. forskrift om valg til Sametinget § 9 Lenke til et annet nettsted..

Et slikt krav må sendes Sametinget enten pr. e-post: samediggi@samediggi.no eller pr. post: Postboks 3, 9735 

Kárášjohka-Karasjok.

Her kan du lese mer om valg til Sametinget. Lenke til et annet nettsted.

Har du spørsmål om valget?

Torunn Grønnesby
Send e-post
Tlf. 97660648

Guri Kjelbergnes
Send e-post
Tlf. 415 36 534

Ønsker du kontakt med valgstyret?

Hege Kristin Kværnø Saugen, valgstyrets leder
Send e-post
Tlf. 90677617

Sist oppdatert

Fant du det du var på jakt etter?